Over de neus en de neusbijholten

De functie van de neus
Het buitengedeelte van de neus bestaat uit bot en kraakbeen. Dat zorgt voor steun en stevigheid van de neus. De neus heeft deze stevigheid nodig om tijdens het in- en uitademen open te blijven. Het neustussenschot (septum) verdeeld de neus in twee gelijke neusholten. De neus staat in verbinding met de neusbijholten.

De neus en neus(bij)holten hebben een aantal belangrijke functies:
-Ruiken:
Via een aantal kleine uitsparingen in de schedelbasis lopen fijne uitlopertjes van de reukzenuw (de filia olfactoria) naar het bovenste deel van de neusholte. De geur moet hoog in de neus aankomen om te worden geroken. Bij chronische ontstekingen van de neus kan de reuk door de verstopping verminderen.
-Filteren, verwarmen en bevochtigen van de ingeademde lucht:
De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvliezen. Het slijm dat in de neus gemaakt wordt, filtert meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen weg. Daarnaast wordt de lucht verwarmd en bevochtigd, dit beschermt de luchtwegen.
-Afvoeren van traanvocht:
Het traanvocht dat door de ogen wordt gemaakt, komt via de traanbuis onderin de neus terecht. Zo wordt het daarna met het neusslijm afgevoerd naar de keel en weggeslikt.
-Stemvorming:
De neus speelt een belangrijke rol bij het maken van bepaalde klanken.

De functie van de neusbijholten
Boven, naast en achterin de neusholte zitten de neusbijholten. Deze zijn verbonden met de neusholte en worden ook wel sinussen genoemd.
Aan elke kant van de neus zitten 4 holten. Dit zijn:
1. De voorhoofdsholte (sinus frontalis): deze zit boven de ogen
2. De kaakholte (sinus maxillaris): deze zit achter de wangen
3. De zeefbeenholte (sinus ethmoidalis): deze zit naast de oogkas
4. De wiggebeensholte (sinus sphenoidalis): deze zit helemaal achterin de neus.

De neusbijholten hebben een 3 functies:
-Filteren, verwarmen en bevochtigen van de ingeademde lucht: De neusbijholten zijn bekleed met hetzelfde slijmvlies als de neusholte.
-Klankkast werking: De neusbijholten werken als resonantieruimten voor geluid, waardoor het stemgeluid versterkt.
-Gewicht schedel: De neusbijholten verminderen het gewicht van de massieve en zware schedel.

Lid worden van de vereniging?

Als lid van CRS-NP krijg je toegang tot een gemeenschap van mensen die begrijpen wat je doormaakt. We bieden praktische adviezen, een ondersteunend netwerk, en informatie over de nieuwste behandelingen en ontwikkelingen. Samen werken we aan een betere toekomst voor iedereen met chronische neusbijholteontsteking en neuspoliepen. Doe mee, want samen staan we sterker!