Biologicals

Wat zijn Biologicals?
Biologische geneesmiddelen (biologicals) zijn kunstmatig gemaakte eiwitten, geproduceerd door levende cellen. Ze hebben dezelfde structuur als de eiwitten die van nature in je lichaam voorkomen. Voor de behandeling van chronische rhinosinusitis met neuspoliepen (CRS+NP) zijn er op dit moment drie biologische geneesmiddelen beschikbaar.
Biologicals worden ook toegepast bij de behandeling van aandoeningen zoals atopisch eczeem, astma en ziekten van het afweersysteem zoals psoriasis en reuma.

Je komt er pas voor in aanmerking als andere medicijnen en operaties niet gewerkt hebben.
Bij chronische rhinosinusitis met neuspoliepen kun je in aanmerking komen voor de behandeling met een biological als:
-er in een eerder stadium een operatieve ingreep is geweest voor de verwijdering van de neuspoliepen en deze niet tot bevredigende resultaten heeft geleid
-er sprake is van een zogenaamde ‘type 2 ontstekingsziekte’, en de behandelingen met intra-nasale corticosteroïden en zoutoplossingen zijn niet afdoende
-er een aanzienlijke verslechtering van de kwaliteit van leven optreedt
-er een aanzienlijk verlies van reukvermogen optreedt
-er sprake is van een andere chronische aandoening, namelijk astma
-er sprake is van systemische corticosteroïden gebruik of contra-indicatie van systemische corticosteroïden.

Informeer voor de mogelijkheden bij je KNO-arts.

Lid worden van de vereniging?

Als lid van CRS-NP krijg je toegang tot een gemeenschap van mensen die begrijpen wat je doormaakt. We bieden praktische adviezen, een ondersteunend netwerk en informatie over de nieuwste behandelingen en ontwikkelingen. Samen werken we aan een betere toekomst voor iedereen met chronische neusbijholteontsteking en neuspoliepen. Doe mee, want samen staan we sterker!