Wat is Neuspoliepen Syndroom of CRSwNP?

Bij Neuspoliepen Syndroom of Chronische Rhinosinusitis met Neuspoliepen (CRSwNP) heeft u last van 2 of meer van de volgende klachten:
-neusverstopping;
-snot dat uit de neus of in de keel loopt;
-hoofdpijn of pijn in het aangezicht;
-een verminderde reuk;
-en soms astma.

Neuspoliepen Syndroom is een chronisch ontstekingsproces van de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten. Neuspoliepen Syndroom is een chronische aandoening die altijd in meer of mindere mate aanwezig zal zijn, en dus steeds behandeling nodig heeft.

Waardoor krijgt u klachten?
De binnenzijde van de neus en de neusbijholten bestaat uit een dun laagje slijmvlies. Wanneer dit slijmvlies ontstoken is, zal het opzwellen en meer slijm (snot) produceren. Door de zwelling kan het zijn dat de afvoergangen van de neusbijholten naar de neus dicht komen te zitten. Hierdoor hoopt zich slijm op in de neusbijholten. Dit kan klachten van druk of pijn in het gezicht geven.
Daarnaast kan door de slijmvlieszwelling de neus zelf (gedeeltelijk) geblokkeerd worden. Hierdoor kunt u slecht door de neus ademen.
Bovenin de neus zitten de zenuwuiteinden waarmee u ruikt. Hoe meer de neus verstopt zit, hoe moeilijker de geur bij de reukzenuw aan kunnen komen. Hierdoor vermindert de reuk. Daarnaast wordt de reukzenuw ook aangetast door de ontsteking. Over het algemeen geldt: hoe erger de ontsteking, des te erger de klachten.

Neuspoliepen
Neuspoliepen zijn goedaardige, bolvormige zwelling van het neusslijmvlies, die vanuit de bijholten (meestal in de zeefbeenholte) in de neus hangen. Tijdens het KNO onderzoek doet de arts een neus-endoscopie om de poliepen te zien. Deze poliepen verminderen de toegang van de neus en daarmee de reuk.
Het is onduidelijk hoe en waarom poliepen precies ontstaan. Bekend is dat er een grotere kans is op neuspoliepen bij mensen met een allergische aanleg, astma, een overactief neusslijmvlies en CRS. Ook is duidelijk dat neuspoliepen vrijwel altijd aan beide kanten, in beide neusgaten ontstaan.

Als u allergie heeft
Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem dat overmatig reageert op bepaalde stoffen. Dit zijn stoffen waar iedereen dagelijks mee in aanraking komt, zoals huidschilfers van dieren, huisstofmijt, schimmels en in het hooikoortsseizoen gras- en/of boompollen.
Deze stoffen (antigenen) zijn onschadelijk, maar als u allergisch bent, reageert het slijmvlies van uw luchtwegen hier op door het aanmaken van antistoffen.
Neusklachten door allergie wordt ook wel ‘allergische rhinitis’ genoemd.
Het geeft klachten van neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan uw ogen, neus en keel.
Allergische rhinitis en Chronische Rhinosinusitis bestaan regelmatig naast elkaar. Bij beiden is het slijmvlies constant ontstoken. Daarom wordt er bij verdenking op CRS+NP ook altijd allergieonderzoek gedaan.

Als u astma heeft
Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Deze gaat samen met een vernauwing en een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen. Met astma heeft u last van aanvallen van benauwdheid, een piepende ademhaling en hoesten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen allergische- en niet-allergische (intrinsiek) astma.
Het merendeel van de mensen met astma is ook allergisch. Bij allergische astma komt door het inademen van de prikkelende stoffen waarvoor zij allergisch zijn (allergenen).

Daarnaast bestaat er niet-allergische- of intrinsiek astma. Bij niet-allergische astma krijgt u last door het inademen van koude lucht, lichamelijke inspanning, luchtvervuiling, bepaalde geuren, emoties of bepaalde geneesmiddelen. Daarnaast kan het ook zijn dat er geen duidelijk oorzaak is.

Astma en CRS bestaan regelmatig naast elkaar. Lucht wordt via de neus en mond ingeademd en via de luchtpijp naar de longen vervoerd. De neus en neusbijholten staan dus in contact met de longen. Doordat de slijmvliesontsteking erger wordt, zal het erger geprikkeld worden waardoor de astma klachten toenemen.

Lid worden van de vereniging?

Als lid van CRS-NP krijg je toegang tot een gemeenschap van mensen die begrijpen wat je doormaakt. We bieden praktische adviezen, een ondersteunend netwerk en informatie over de nieuwste behandelingen en ontwikkelingen. Samen werken we aan een betere toekomst voor iedereen met chronische neusbijholteontsteking en neuspoliepen. Doe mee, want samen staan we sterker!