Langdurig gebruik van locale corticosteroiden als spray

Naar aanleiding van een vraag over het gebruik van Flixonase nasules kregen we de onderstaande reactie van het Medisch Advies Team.

Het langdurig gebruik van locale corticosteroiden (bijv. Flixonase, Nasonex, Beconase, Budesonide) of als druppels (Flixonase nasules of Pulmicort respules)in de neus is veilig. Deze middelen kunnen door volwassenen zonder bezwaar jaren achter elkaar worden gebruikt. Net als bij inhalatiecorticosteroiden (puffers) voor asthma is het dagelijks gebruik van deze onstekingsremmer nodig om de klachten te onderdrukken.

Lokale corticosteroiden kunnen en moeten in de luchtweg langdurig gebruikt worden om goed effect te hebben.

Corticsteroiden als tablet (bijv prednison of celestone) of als creme op de huid (bijv Triamcinolon,Nometason, Betamethason of Clobetasol), kunnen over het algemeen niet langdurig worden gebruikt. Raadpleeg uw arts als u deze medicatie langere tijd of vaak achter elkaar gebruikt.

Als locale corticosteroiden en spoelen met zout water onvoldoende effect op de klachten van chronische rhinosinusitis (met neuspoliepen) hebben dat wordt vaak geopereerd of korte tijd een corticosteroid tablet voorgeschreven. Als ook dit onvoldoende is, is er mogelijk een reden om een biological voor te schrijven.