Allergieonderzoek
Inleiding
Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem dat reageert op onschuldige stoffen. Dit zijn stoffen waar iedereen dagelijks mee in aanraking komt, zoals huidschilfers van dieren, huisstofmijt, schimmels en in het hooikoortsseizoen gras- en/of boompollen. Deze stoffen (antigenen) zijn onschadelijk, maar als u allergisch bent, reageert het slijmvlies van uw luchtwegen hier op door het aanmaken van antistoffen.
Neusklachten door allergie wordt ook wel ‘allergische rhinitis’ genoemd. Het wordt veroorzaakt door het vrijkomen van antistoffen en geeft klachten van neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan uw ogen, neus en keel. Dit zijn voor u hinderlijke klachten.
Allergische rhinitis en chronische rhinosinusitis bestaan regelmatig naast elkaar. Bij beiden is het slijmvlies de hele tijd ontstoken. Hierdoor verergert de ene aandoening de klachten van de andere en andersom. Daarom wordt er bij verdenking op CRS altijd allergieonderzoek gedaan.
Wat houdt het onderzoek in?
Er zijn 2 manieren om te testen op allergie. In de meeste gevallen zal er een huidpriktest gedaan worden, omdat dit het meest betrouwbare is. In sommige gevallen zal er een RAST-test gedaan worden. Dit is een bloedonderzoek.
Voorbereiding
Als voorbereiding op een huidpriktest is het belangrijk dat u op de dag van het onderzoek geen zalf, bodylotion of zeep op uw lichaam gebruikt. Veel mensen gebruiken medicijnen tegen allergieën. Sommige van deze medicijnen mogen ruim van te voren niet genomen worden, omdat de huidpriktest anders niet betrouwbaar is. Contact wel voordat u met deze medicijnen stopt even uw KNO- of huisarts.
De huidpriktest
Er worden 20 druppels met in elke druppel een ander allergeen, en een positieve en een negatieve controle, aangebracht op de binnenkant van de onderarm. Daarna wordt er door iedere druppel heen een klein prikje in de huid gegeven. Het allergeen komt nu in aanraking met de cellen van uw immuunsysteem en kan dan een reactie in de huid geven.
Na 15 minuten leest de doktersassistent de test af. Een allergische reactie zorgt voor een zwelling en roodheid van de huid van een of meerdere van de aangeprikte allergenen. De zwelling is vergelijkbaar met een muggenbult en de plekjes kunnen wat jeuken.
Bijwerkingen en complicaties
De rode, jeukende plekjes op de arm zullen binnen een paar uren vanzelf verdwijnen. Als de reactie erg hevig is kan er een medicijn gegeven worden (een anti-histaminicum), waardoor de plekjes wat sneller verdwijnen. Een zeer weinig voorkomende, maar gevaarlijke complicatie is een anafylactische reactie. Klachten die hierbij passen zijn zwelling en kriebel in de keel, benauwdheid, zwelling van de lippen of tong en hartkloppingen. Als u deze klachten krijgt, moet u dit zo snel mogelijk te melden. Dan kunt u medicijnen krijgen die deze reactie tegengaan.
De RAST-test
Een RAST-test wordt gedaan als er geen huidtest gedaan kan worden. Bij deze test wordt uw bloed onderzocht op de aanwezigheid van een allergie. De antistoffen die het lichaam maakt bij een allergische reactie worden ook wel IgE-antilichamen genoemd. Bij de RAST-test wordt een aantal allergenen onderzocht of deze antilichamen aanwezig zijn. Deze test is minder betrouwbaar dan de huidpriktest en daarom tweede keus voor het aantonen van een allergie.
Bijwerkingen en complicaties
Voor de RAST-test moet één buisje bloed worden afgenomen. Het prikken van het bloed kan lichte pijn en een lichte bloeding op de plaats van de prik met zich mee brengen. Verder is de RAST-test een veilige test zonder risico’s.